Kúpiť nordic walking palice – e-shop

Sprievodca výberom
palíc


Nordic walking palice  >  Správna obuv na nordic walking

Správna obuv na nordic walking

K efektívnej chôdzi patria aj vhodné topánky. Ako vybrať správne topánky na nordic walking chôdzu?

K nordic walking chôdzi nepatria len kvalitné palice, ale aj nemenej kvalitná obuv. Vysvetlíme si prečo.

Nordic walking - to je 6 až 7 tisíc krokov za hodinu. Na vaše topánky sa pri každom kroku prenáša asi 1,5 násobok vašej hmotnosti. Za hodinu tak môže ísť o celkovú záťaž až 500 ton! A tejto záťaži musia vaše topánky odolať.

Výber topánok na nordic walking je teda veľmi dôležitý.

Tipy na výber topánok na nordic walking

Vhodná je nízka (nie členková) obuv, ktorá by mala byť ľahká a odolná. Predná časť môže byť vystužená (ako prevencia proti zraneniu).

Topánky musia dobre sedieť pri každej fáze kroku. Teda musia byť pružné a tiež priliehavé, vhodné na každý povrch.

Podrážka

Predovšetkým musí priliehať ku každému povrchu, ak budete striedať typy terénu, voľte radšej vyššie podrážky.

Kvalitná by mala byť predovšetkým zadná časť podrážky (päta).

Flexibilita a stabilita

Pozor na tuhosť topánky. Prílišná tuhosť vám bude brániť vo využití maximálneho potenciálu intenzívnej chôdze. Pre väčšiu stabilitu voľte topánky so širokou podrážkou. Tú oceníte predovšetkým v nerovnom teréne. Topánka by mala byť tiež dostatočne odpružená.

Veľkosť topánky

Topánku vyberajte na konci dňa alebo po prechádzke. Noha má tendenciu naberať objem, tak nech vás po pár sto metroch nezačne nová topánka tlačiť.

Dobrou voľbou sú tiež vodeodolné a priedušné topánky. Zo značiek môžeme odporučiť Salomon, Inova-8, Mizuno (pozri ďalej), všeobecne trailová obuv.

Do terénu v trailovej obuvi

Na chôdzu v teréne alebo aj na intenzívnejší pohyb či beh, sa hodia tzv. trailové topánky. Ukážkou kvalitného modelu sú topánky Mizuno Wave Kien. Odborne popísané - konkávne tvarovanie vlnovej dosky a špeciálne drážky v strednej časti podošvy umožňujú väčšiu flexibilitu podošvy a jej väčšiu prispôsobivosť na nerovnom povrchu. Skrátka, tieto topánky udržia vašu nohu v pohode aj na horách či lesných cestách. Odpruženie vďaka technológii Mizuno Wave zase skvele doplňuje nordic walking palice.

Zdieľajte článok



Odporúčame nordic walking palice






Ďalšie novinky

Nordic walking a chudnutie

Nordic walking, alebo tiež severská chôdza, je výborným prostriedkom na chudnutie. Ako správne a zdravo chudnúť s nordic walking?

všetky novinky